Carnaval 2024

Wanneer is het Carnaval 2024 t/m 2034?

Bekijk hieronder wanneer het Carnaval 2024 t/m 2034 is en op welke dag van de week deze dag valt.

De volgende Carnaval valt op zondag 11 februari 2024. Dat is over 63 dagen.
Carnaval Datum Dag v/d week
202411 t/m 13 februari 2024zondag t/m dinsdag
20252 t/m 4 maart 2025zondag t/m dinsdag
202615 t/m 17 februari 2026zondag t/m dinsdag
20277 t/m 9 februari 2027zondag t/m dinsdag
202827 t/m 29 februari 2028zondag t/m dinsdag
202911 t/m 13 februari 2029zondag t/m dinsdag
20303 t/m 5 maart 2030zondag t/m dinsdag
203123 t/m 25 februari 2031zondag t/m dinsdag
20328 t/m 10 februari 2032zondag t/m dinsdag
203327 februari 2033 t/m 1 maart 2033zondag t/m dinsdag
203419 t/m 21 februari 2034zondag t/m dinsdag
Staat er een smiley voor een van de bovenstaande Carnavalsdagen? Dan zijn werknemers in en het bedrijfsleven en overheidsinstellingen meestal vrij! Publieke instellingen (zoals ziekenhuizen) draaien dan meestal zondagsdiensten. Veel bedrijven in de horeca zijn echter wel open. Controleer daarom altijd jouw cao om zeker te zijn of je met Carnaval 2024 of 2025 ook vrij bent.

Ontstaan van Carnaval

Voorafgaand aan de christelijke vastentijd wordt traditiegetrouw dit Katholieke feest gevierd. Het was in eerste instantie een eetfestijn, om reserves op te bouwen voor de komende vastentijd. De naam komt van het Latijnse carne vale, wat afscheid van het vlees betekent. In Nederland duurt carnaval van zondag tot en met dinsdag. De woensdag die volgt heet Aswoensdag, daarna begint de vastenperiode, die 40 dagen duurt. Dit is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus Christus in de woestijn vastte. De vastentijd eindigt altijd met pasen. Daarom is de datum van het carnaval altijd afhankelijk van die van pasen.

Carnavalsuitingen

Een belangrijk deel van carnaval zijn de optochten, met praalwagens die gemaakt zijn door de carnavalsverenigingen. De vaak ludieke wagens hebben veelal een onderwerp uit het (lokale) nieuws. Ook de carnavalsfeesten zijn een zeer belangrijk facet van dit feest. In de caf├ęs en kroegen vormen hier de belangrijkste ingredi├źnten het bier, de polonaise en de vrolijke carnavalsmuziek. Een minder bekende vorm is het carnavalsbal waarbij de feestgangers aan lange tafels zitten. Op het podium vinden de optredens plaats van dansmariekes en buutteredners of tonpraoters, een soort conferenciers.

Viering

In Nederland kent men twee verschillende soorten van Carnavals viering: het Rijnlands Carnaval en het Bourgondisch Carnaval. Het Rijnlands Carnaval staat vooral bekent om de geschminkte gezichten. Rijnlands Carnaval wordt vooral gevierd in de provincie Limburg en in mindere maten in het Oosten van Brabant. Het Rijnlandse Carnaval komt oorspronkelijk uit Duitsland en hoe dichter je bij de Duitse grens komt hoe Rijnlandser het Carnaval wordt. Het Rijnlands Carnaval heeft traditionele kleuren, namelijk rood, geel en groen. Deze zal je dan ook vaak terug als je in Limburg Carnaval viert. De kleding van het Rijnlands Carnaval verschilt ook erg van het Bourgondisch Carnaval. Traditionele kleding staat centraal in het Rijnlands Carnaval en men viert Carnaval dus ook in complete kostuums, vaak zelf gemaakt. Men schminkt het hele gezicht dan ook in de kleuren en stijl die bij het kostuum past. Dit zul je in het Bourgondisch Carnaval niet snel tegenkomen. Het Bourgondisch Carnaval kenmerkt zich door de speciale plaatsnamen tijdens Carnaval. Deze plaatsnamen hebben ook eigen kleuren en de Prins Carnaval is de baas in de gemeenten of stad gedurende Carnaval. Voorbeelden van alternatieve plaatsnamen zijn: Oeteldonk (Den Bosch), Lampegat (Eindhoven), Stijlorenrijk (Etten-Leur), Kaaiendonk (Oosterhout). De kleding van het Bourgondische Carnaval is simpel. Vroeger werden vooral oude kledingstukken gebruikt.Tegenwoordig verkleden veel mensen zich als een populair iemand.

Carnavalskleding

Een leuke outfit is natuurlijk een must met carnaval. Bekijk snel veel soorten carnavalskleding.
Bereken jouw eigen feestdag!
Bereken op welke dag een bepaalde datum valt (bv. jouw verjaardag).
Bekijk bijvoorbeeld hoe oud je bent in dagen, maanden of jaren.

Geef een datum op:

 

Like deze pagina

'Vind ons leuk' via Facebook en blijf op de hoogte van de feestdagen data.

Reageer op deze Carnaval pagina