Nieuwjaarsdag 2025

Wanneer is het Nieuwjaarsdag 2025 t/m 2035?

Bekijk hieronder wanneer het Nieuwjaarsdag 2025 t/m 2035 is en op welke dag van de week deze dag valt.

De volgende Nieuwjaarsdag valt op woensdag 1 januari 2025. Dat is over 193 dagen.
Nieuwjaarsdag Datum Dag v/d week
2025
1 januari 2025woensdag
2026
1 januari 2026donderdag
2027
1 januari 2027vrijdag
2028
1 januari 2028zaterdag
2029
1 januari 2029maandag
2030
1 januari 2030dinsdag
2031
1 januari 2031woensdag
2032
1 januari 2032donderdag
2033
1 januari 2033zaterdag
2034
1 januari 2034zondag
2035
1 januari 2035maandag
Staat er een smiley voor een van de bovenstaande Nieuwjaarsdagen? Dan zijn werknemers in en het bedrijfsleven en overheidsinstellingen meestal vrij! Publieke instellingen (zoals ziekenhuizen) draaien dan meestal zondagsdiensten. Veel bedrijven in de horeca zijn echter wel open. Controleer daarom altijd jouw cao om zeker te zijn of je met Nieuwjaarsdag 2025 of 2026 ook vrij bent.

Betekenis van Nieuwjaarsdag

Met nieuwjaarsdag wordt het nieuwe jaar ingeluid. Op Nieuwjaarsdag wenst men elkaar een gelukkig nieuwjaar. Daarnaast worden er ook goede voornemens met elkaar afgesproken.

Ontstaan van Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag is een van de oudste feesten ter wereld. Volgens historici bestond het feest al tijdens de bakermat van de westerse culturele beschaving, namelijk die van Sumerië of Mesopotamië. Daar was ongeveer 3000 voor Christus het spijkerschift uitgevonden, het eerst bekende schrift. Het nieuwjaarsfeest was toen nog in de lente, de Mesopotamiërs vierden hiermee namelijk het begin van de lente. Iets later was het voor de Egyptenaren de periode waarop de Nijl ging overstomen. Dat goldt als nieuwjaar omdat het zorgde voor het onststaan en groei van nieuwe gewassen, zoals graan.

Julius Caesar en Nieuwjaarsdag

Zo had elke beschaving wel een of ander nieuwjaarsfeest. Maar deze werd op verschillende tijden gevierd. Daar bracht Julius Caesar veranderingen in. Als leidsman van de Romeinen stelde hij in de 1e eeuw voor Christus vast dat 1 januari het begin moest zjin van het nieuwe jaar. Dat besluit had veel invloed, niet alleen voor de Romeinen, maar ook in de landen die door de Romeinen overheerst werden. Zo werd in het grootste deel van Europa en het Noordelijk deel van Afrika 1 januari ingevoerd als datum voor Nieuwjaar.

Janus en Nieuwjaarsdag

Niet alleen bepaalde Caesar 1 januari, ook de kalender voor het hele jaar werd vasgesteld! Dit wordt dan ook de Juliaanse kalender genoemd. Hoe kwam Ceasar aan januari? Bij de Romeinen was de god Janus de god van het einde en het begin. Bij de Romeinse boeren werd hij altijd aangeroepen in de zaaitijd. Janus wordt op afbeeldingen weergeven met twee gezichten: op het voorhoofd én op het achterhoofd heeft hij een gezicht.

Tradities

Vroeger werd de periode tussen kerst en driekoningen gezien als de feestperiode van het jaar en dit is nog steeds terug te zien. Nieuwjaarsdag valt daar midden in en dus ook nieuwjaarsdag wordt al een lange tijd gevierd. Niet altijd is 1 januari gebruikt als datum voor het nieuwe jaar. De romeinen hanteerde namelijk eerst 1 maart, maar dit is later veranderd. Rond oud en nieuw komen er vaak krantenbezorgers langs de deuren om de mensen een gelukkig nieuwjaar te wensen. De krantenbezorgers krijgen hier vaak geld voor. Vroeger werd dit niet door krantenbezorgers gedaan, maar door de schoorsteenveger, vuilnismannen en stratenvegers. Deze mannen kregen niet veel betaald, maar zorgden wel voor het algemeen belang. Als vergoeding hiervoor kregen ze dus rond oud en nieuw een extra zakcentje. Dit liep echter uit de hand toen ook wildvreemde de deuren langs gingen en de beste wensen uitspraken aan de mensen. Zij verwachtte hier ook geld voor terug.

Nieuwjaarsduiken

Sinds kort zijn nieuwjaarsduik erg populair in ons land. Massaal nemen mensen in verschillende delen van het land een duik in het koude water. De grootste nieuwjaarsduik was in 2012, toen in Scheveningen meer dan 36.000 mensen deelnamen. In gemeenten die niet aan de zee liggen, worden de nieuwjaarsduik op een andere manier georganiseerd. Vaak wordt er een zwembad opgezet op een plein. Deze wordt gevuld met koud water en hier kan men dan een duik in nemen.

Wanneer is het Nieuwjaarsdag 2025?

Nieuwjaarsdag wordt elk jaar op 1 januari gevierd. Nieuwjaarsdag valt dus niet elk jaar op dezelfde dag. Kijk hierboven voor een compleet overzicht.
Bereken jouw eigen feestdag!
Bereken op welke dag een bepaalde datum valt (bv. jouw verjaardag).
Bekijk bijvoorbeeld hoe oud je bent in dagen, maanden of jaren.

Geef een datum op: